Košarica
 
0,00 €
Prijava
Registracija
Na blagajno
naročila in informacije
059 019 224
info@hvalazaroze.si
Iskanje
Aktualno

Bonton pri poklanjanju cvetja

Cvetje je zelo lepo darilo, tudi ob bolj formalnih priložnostih ali ko obdarujemo gostitelja, ki nas je povabil k sebi na dom.

Se je pa tudi na tem področju potrebno zavedati, da obstajajajo konvencije glede tega, kaj in kako podariti.


Tako ni vse cvetje primerno za vse priložnosti. Rdeče vrtnice so rezervirane predvsem za izražanje strastne ljubezni in kot take niso primerne za poslovna ali prijateljska darila. Po drugi strani se krizanteme v našem prostoru uporabjajo predvsem za nagrobno cvetje in jih zato ne poklanjamo ob drugih priložnostih. Nikoli naj ne bi podarili umetnih rož, vraževernost pa prepoveduje tudi poklanjanje rastlin s trnjem. Kaktusov torej ne podarjamo, razen, če si jih obdarovanec izrecno ne zaželi.


Namesto rezanega cvetja ali šopka lahko seveda podarimo tudi lončnico, vendar se pri tem najprej pozanimajmo, katere rastline so obdarovancu všeč in ali ima pogoje in čas za njihovo vzdrževanje. Če vemo, da je oseba pogosto zdoma, ji ne kupimo ločnice, ki je zelo občutljiva in zahtevna rastlina.


Pogosteje pa se seveda odločamo, da poklonimo šopek. V teh primerih sledimo glavnim točkam pravil:

  • v šopku naj bo neparno število cvetov (pri velikih šopkih to ni tako pomembno). Parno število je namreč namenjeno preminulim osebam. Izjema je le število 12 in njegovi večkratniki. Tako se lahko podari naprimer ducat ali dva ducata vrtnic;
  • v kolikor je mogoče, se izogibamo poklanjanju prevelikih šopkov. Obdarovanec se namreč lahko znajde v neprijetni situaciji, da nima primerno velike vaze;
  • šopku lahko priložimo še vizitko s sporočilom;
  • cvetje izročimo takoj ob prihodu;
  • preden cvetje izročimo gostitelju, ga odvijemo (dekorativnega celofana ni potrebno odvijati);
  • papir, v katerega je bil šopek zavit, vržemo v koš za smeti.
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?