Košarica
 
0,00 €
Prijava
Registracija
Na blagajno
naročila in informacije
059 019 224
info@hvalazaroze.si
Iskanje
Aktualno

Valentinovo in cvetje

Valentinovo ali praznik svetega Valentina se praznuje 14. februarja. Na ta praznik, ki je zadnja leta vse bolj priljubljen tudi pri nas, si običajno zaljubljenci izkazujejo svojo ljubezen - največkrat s pošiljanjem voščilnic in izmenjavo darilc.
Praznik svetega Valentina se je sprva praznoval kot rimskokatoliški dan posta v čast svetemu Valentinu. Današnji pomen je dobil šele po visokem srednjem veku, ko se je razvila zamisel o romantični ljubezni.

Danes je praznik najbolj povezan z medsebojno izmenjavo valentinčkov - ljubezenskih pisemc. Po nekaterih ocenah naj bi jih vsako leto poslali okoli milijardo, s čimer se praznik uvršča na drugo mesto takoj za božičem.

God svetega Valentina se pri nas že dolgo praznuje. Poznan je pregovor, da Valentin - prvi spomladin (pomladni svetnik) - prinese ključ do korenin, zato se po starem kmečkem koledarju na ta dan začne prvo delo v vinogradih in na vrtovih. V Beli krajini pravijo, da se z valentinovim začne prvi spomladanski dan, v severovzhodni Sloveniji pa gospodinje na valentinovo po drevju in grmih nastavijo otrokom Valentinove potičke.

Kot dan zaljubljencev se valentinovo praznuje šele v sodobnem času. Tako pojmovanje praznika naj bi k nam prišlo z Nizozemske. Po teh običajih z zahodnega sveta se poleg voščilnic podarja tudi vrsta drugih daril.

Običajno naj bi moški obdarovali ženske, pri tem pa darila navadno vključujejo vrtnice in čokolado, podarja pa se tudi nakit. Vsekakor pa darilo prilagodite tistemu, ki mu je namenjeno - če veste, da ima ljubljena oseba raje kot vrtnice lilije, strelicije ali kako drugo vrsto cvetja, jo boste seveda bolj razveselili s šopkom njenega najljubšega cvetja.

Prav tako ni nujno, da se odločite za rdeče cvetje, čeprav ta barva tradicionalno izraža gorečo ljubezen. Če ima vaša ljubljena oseba najraje rumeno ali belo cvetje, jo lahko razveselite s šopkom v njenih barvah. Če pa osebe ne poznate dobro in ji želite izpovedati ljubezen, bodo svojo nalogo še vedno najbolje opravile klasične kraljice rož, rdeče vrtnice.


Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?