Košarica
 
0,00 €
Prijava
Registracija
Na blagajno
naročila in informacije
059 019 224
info@hvalazaroze.si
Iskanje
Aktualno

Velikonočni prazniki

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik, saj na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Velika noč tako pomeni praznik veselja in upanja, v teh dneh pa se mize šibijo od različnih velikonočnih dobrot.

Velikonočne tradicije se se sicer od države do države razlikujejo, po tradiciji pa postu na veliki petek sledijo blagoslovi jedi v soboto, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk.

Tudi v Sloveniji poznamo določeno simboliko in običaje, saj naj bi suho meso simboliziralo Kristusovo telo, rdeče pisanice kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, potica in ostala peciva pa trnjevo krono.

Veliko noč praznujemo običajno v družinskem krogu, važno pa je, da je miza bogato obložena in seveda primerno okrašena.

Tule pa sledi nekaj nasvetov, če boste v tem prazničnem času na obisk povabili sorodnike ali prijatelje.

Dekoracija:

okenska dekoracija velika noč

Kombinacija cvetja in pisanic zagotavlja lepo velikonočno vzdušje, foto: Pixabay

Možnosti za velikonočno dekoracijo je res veliko, običajno pa mizo in police okrasimo s pomladanskim cvetjem (narcise, tulipani, perunike ...) in v kombinaciji s pisanicami.

Pisanice ali neobarvane jajčne lupine lahko uporabimo tudi kot vazico za drobno cvetje (marjetice, zelenje ...) ali pa jih obesimo na drevesne veje v vazi in s tem ustvarimo velikonočno drevesce.

Narcise

Velikonočno drevesce lahko okrasimo s pisanicami, foto: Pixabay

Zelo priljubljeni velikonočni motivi so tudi zajčki, piščančki in koklje, tako da jih lahko uporabimo kot motive na pogrinjkih ali kot okrasne figure. Lahko poiščemo ali naredimo tudi cvetlične lončke v obliki jajca, zajčka, kokoši itd.

Zelo priljubljen je tudi motiv gnezda, ki ga lahko kupimo, spletemo ali le nakažemo s kombinacijo suhih vejic, slame idr., vanj pa umestimo pisanice in cvetje.

Dekoracija s pirhi

Namizna dekoracija z gnezdecem, foto: Pixabay

V tem čas so tudi trgovine bogato založene z različnimi sladkarijami v obliki zajčkov in jajčk, ki jih lahko uporabimo za drobna darilca gostom ali kot dodatno dekoracijo doma. Za darilca lahko uporabimo košarice, ki jih lahko iz papirja ali blaga naredimo tudi sami.



Zajčki in kokoške so med najbolj priljubljenimi velikonočnimi motivi, foto: Pixabay
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?