Košarica
 
0,00 €
Prijava
Registracija
Na blagajno
naročila in informacije
059 019 224
info@hvalazaroze.si
Iskanje
Aktualno

Zgodba o materinskem dnevu

Zgodovina materinskega dneva sega v obdobje starih Grkov in Rimljanov. Grki so vsako leto prirejali pomladne festivale, ki so jih posvečali boginji Rei.
Rea je ena dvanajstih Titanov, Zevsova mati in Kronosova žena. Poleg Zevsa je tudi mati mnogih drugih grških bogov in boginj. Stari Rimljani so praznovali podoben festival, ki so ga imenovali Hilaria, a so ga posvečali svoji boginji Kibeli, ki je znana tudi kot Magna mater oziroma Velika mati. Tovrstne proslave naj bi se pričele že 250 let pred našim štetjem.

Novejša zgodovina materinskega dneva sega v 17. stoletje na območje današnje Anglije. Tam so letno praznovali "materinsko nedeljo", ki je bila četrta nedelja Lenta (obdobje pred veliko nočjo), in s praznovanjem častili vse matere. Po molitvah v cerkvi v čast device Marije, so otroci prinesli darila in rože, da bi počastili lastne matere.

Materinski dan v Ameriki

Anna Jarvis je dobila navdih za praznovanje materinskega dneva od lastne matere, gospe Anne Marie Reeves Jarvis, že v otroštvu. Gospa Jarvis je bila aktivistka in socialna delavka, ki je redno izražala željo, da bi nekoč nekdo moral častiti vse matere, žive in mrtve, in spoštovati vse, kar so le-te dobrega naredile.

Anna kot ljubeča hči nikoli ni pozabila materinih besed in ko je njena mati leta 1905 umrla, se je odločila, da bo izpolnila materino željo po materinskem dnevu. Vse slabši odnos odraslih Američanov do svojih mater in želja počastiti svojo mater je še podžgala njena prizadevanja.

Anna je pričela tako, da je poslala nageljne v cerkev v Graftonu v Zahodni Virginiji v čast svoji materi. Nageljni so bili najljubša roža njene matere in Anna je čutila, da simbolizirajo čisto materinsko ljubezen. Kasneje je Anna s podporniki poslala pisma ljudem na položajih in lobirala za uradno razglasitev praznika materinskega dneva. Njeno trdo delo se je obrestovalo. Leta 1911 so materinski dan praznovali že skoraj v vsaki državi ZDA in 8. maja 1914 je Predsednik Woodrow Wilson razglasil drugo nedeljo v maju za materinski dan.

Materinski dan pri nas

Materinski dan je v Evropo prišel iz Amerike in na tej strani luže so ga začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Sprva je bil določen 15. maj, potem pa prestavljen na 25. marec. V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, praviloma ni praznoval, danes pa je spet v veljavi in se praznuje na isti dan kot Marijino oznanjenje, torej 25.marec. Dan je vse bolj priljubljen, čeprav ima pri nas še vedno daleč največ podpore in pripadnikov dan žena. Običajno otroci na ta dan svojim materam podarijo rože, čestitke, bonbonjere ali kakšna druga manjša darila in se jim na ta način zahvalijo za vso njihovo ljubezen in podporo.
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?